Project | Brooklyn Rooftop

As Brooklyn continues to reach upward, its newest denizens demand an aesthetic which marries the past with the present. For the latest buildings, rooftop spaces are not an after-thought but are carefully engineered and planned early in the design phase, often long before there is a semblance of a space to survey.
The primary challenge with common spaces for residential buildings is to provide some level of individual privacy while developing an overall spatial design which will also foster social interaction between users. In order to achieve this balance, smaller conversational spaces which are defined through the rigid face of the wood-clad planters and accented by hearty plantings and provide a diverse mix of seating types from long benches attached to the face of the planters to moveable chairs and tables allowing for maximum flexibility. The smaller conversational spaces take advantage of the views from the outside edges of the roof while the larger common spaces are defined by plant-softened wood fences.
The materials of the space borrow from the buildings context, reclaiming many of the materials which permeated Brooklyn’s industrial heritage. Concrete, steel, aluminum and various fabrics are some of the elements which help to unite the past with the present. Transferring the feel of the sidewalk planting bed to the rooftop is achieved through the raw steel-edged green-roof garden areas which help define the spaces.

 » Read more about: Project | Brooklyn Rooftop  »

The largest greenwall in nyc !

The growing trend of sustainable living walls in notable hotels includes one of BTH’s recent projects- creating one of new york’s largest living walls, atop the newly opened Knickerbocker Hotel in NY’s Times Square. The wall, over 1600 square feet of green space, is a mix of Hedera Helix, Parthenocissus  and other plants, including seasonal color. It is the largest wall of its kind composed of over 500 individually planted modules composed of recycled plastic that are attached to stainless steel hanging rails. This modular system not only allowed for a very controlled and varied plant design, but also enables individual modules to be easily removed as needed for design changes or maintenance. At the same time, to prevent the modules from being removed unintentionally or from shaking loose, an anti-lift arm, also made of recycled plastic, was implemented. The versatility of the rail system was also key for this project, as the green wall needed to be mounted to two different wall types. The planting medium was selected because it is specifically engineered to allow for peak plant performance. The material absorbs five times its weight in water and facilitates even irrigation, while still remaining light-weight (approximately 40 pounds per cubic foot). Because it is continuous throughout the entire wall, root growth is not limited to smaller individual cells, allowing for stronger and healthier plants. There is also no concern for excess material falling out of the wall, as the sponge-like block fits perfectly into the modules. The wall also features a state of the art computer controlled irrigation system. This innovative system can take advantage of unseasonable warm days during the winter months, irrigating the wall automatically on a warm day in the middle of the winter, for example. This 3 sided wall stands at 15 feet tall by approximately 175 feet long and can only truly be appreciated in person while visiting St. Cloud, The Knickerbocker’s rooftop bar and lounge.

 » Read more about: The largest greenwall in nyc !  »

Rooftop Meadow in SoHo

Hovering 7 stories above Spring Street is a rooftop garden that is more than just a green roof. Featuring a variety of grasses and a seasonal rotation of blooming plants, this rooftop is transformed into an urban meadow. The distinction between the meadow in the forefront and the city’s skyline as a backdrop plays off of the urban vs wild contrast that lives within each of us. The blooming color is planted in large swaths to increase its intensity and rolls through the season adding a constant shift in color. Flowering chives present soft purple tufts and fresh greens beginning in early spring until the coreopsis take over in the summer with their electric orange hue and wild flower nature. Later, the hydrangeas begin to take bloom and their moppy heads create a late summer watercolor that leads the way into autumn red and golden grasses. As part of the common space of a private office, this rooftop retreat provides respite from the bustle of the surrounding city and is the setting for meetings and gatherings from spring through fall.

 » Read more about: Rooftop Meadow in SoHo  »

Chelsea’s Terrace

The design of this corporate terrace needs to accommodate a multitude of functions. During the day the space serves as a meeting place, fresh air lunch breaks and respite from the stress of the day. In the evening it transforms into a social space for networking events and watching the sun set over the Hudson River. The landscape design aims to meld the clean aesthetics of modern design with the iconic architecture of the Starrett-Lehigh Building. 2 large teak tables are placed perpendicular to the length of the terrace providing spatial division and functional definition. Conversational seating is placed at the outward corner providing a soft lounge area that captures the optimum view. In contrast, 2 chaise lounges are placed in the far back corner protected by tall planters to provide the ultimate privacy for relaxing. 2 distinct areas of pavers are removed for the application of sedum green roofs. Capturing the storm water runoff these permeable areas assist in reducing waste water while also adding additional aesthetic value to the terrace. Ore planters are placed to envelope and segment the terrace into functional zones. Planted with color and texture, as well as herbs and vegetables, the plantings create seasonal interest and draw the attention outward from the interior. As one of ORE’s many customizable features, LED lighting was installed within the containers for added ambiance. The ability to locate the lighting elements within the structure of the planters allowed for the generation of a functional spatial design which complements the sleek aesthetics of the interior architecture.

 » Read more about: Chelsea’s Terrace  »